”Ja, så tänker vi också …” – Ett programteoretiskt perspektiv på det nationella Lärandeprojektet – Vård på lika villkor - Aytar, Osman (Socialmedicinsk tidskrift, 2015)
Att utveckla en programteori för ett projekt och utvärdera projektet utifrån denna programteori har både sina förtjänster och begränsningar. Dessa förtjänster och begränsningar kan i sin tur bero på det rådande förhållningssättet gentemot en bestämd programteori. Denna studie handlar om att undersöka hur olika faser och delar av det nationella Lärandeprojektet – Vård på lika villkor (2011-2014) fungerat i förhållande till den programteori som utvecklats i början av projektet. Resultatet visar att det programteoretiska perspektivet på projektet bidragit till en bättre strukturering av de olika formerna av utvärdering, gett en bredare förståelse av projektet olika delar och gett bättre möjligheter till att förbättra uppföljning av projektet av forskargruppen i samarbete med projektledningen på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och de deltagande vårdverksamheterna.