Organisatorisk hälsa och värdebaserat ledarskap – Behovet av systemperspektiv för en hållbar styrning och ledning av hälso- och sjukvården - Orvik, Arne; Dellve, Lotta; Eriksson, Andrea (Socialmedicinsk tidskrift, 2013)
Anställda inom hälso- och sjukvården rapporterar ökade hälsoproblem. Syftet med denna artikel är att ge exempel på systemperspektiv på hälsoutmaningar inom hälso- och sjukvården utifrån begreppen organisatorisk hälsa och värdebaserat ledarskap. En tillämpning av begreppet organisatorisk hälsa inom hälso- och sjukvården innebär att hälsoproblem hos anställda och chefer ses i relation till de värdekonflikter som är kopplade till rådande styrningsideal. Organisatorisk hälsa är ett exempel på ett begrepp som har ett tydligt systemperspektiv och kan definierats som en organisations förmåga att hantera spänningar mellan olika konkurrende värden på ett sätt som gynnar både patienter och anställda, och därmed organisationen som helhet. En tillämpning av begreppet organisatorisk hälsa inom sjukvården skulle kunna hjälpa chefer inom sjukvård att syna de värdekonflikter som finns och kunna bidra till reflektion kring hur dessa värdekonflikter skulle kunna hanteras. Vi menar att ett hälsofrämjande och hållbart ledarskap inom hälso- och sjukvården i större utsträckning kräver ett värdebaserat ledarskap som medvetet, tydligt och öppet hanterar de värdekonflikter som finns i vården.