Delade erfarenheter eller egen expertis. Att vara dialyspatient i Riga och Stockholm. - Gunnarsson, Martin (Socialmedicinsk tidskrift, 2011)
En majoritet av dem som lider av njursvikt besöker tre gånger i veckan en hemodialysavdelning. Här får de sitt blod renat med hjälp av en maskin. Under den vanligen fyra timmar långa behandlingen delar de utrymme med andra patienter. Artikeln bygger på observationer och intervjuer gjorda i anslutning till tre dialysavdelningar, en i Riga och två i Stockholm. Syftet är att undersöka de skilda betydelser som relationen mellan patienterna får i de två nationella kontexterna. Skillnaden undersöks genom två teman: rummet och patientrollen. Det visar sig att den sammanflätning av rum och patientroll som äger rum på dialysavdelningarna bidrar till de skilda betydelser som relationen mellan patienterna får i de två nationella kontexterna. Haemodialysis is the most common treatment for persons diagnosed with renal failure. During the treatment the patients’ blood is circulated through a dialysis machine. This process ordinarily takes four hours and is repeated three times a week. The article is based on observations and interviews conducted at three haemodialysis units, one in Riga and two in Stockholm. The aim is to examine the different significance given to the relation between patients in the two national contexts. This difference is studied through two themes: the spatiality of the unit and the role of the patient. The conclusion is that these two themes are inextricably linked and jointly produce the observed differences.