Internationella jämförelser av åtgärdbar dödlighet - Westerling, Ragnar (Socialmedicinsk tidskrift, 2011)
Åtgärdbar dödlighet, dvs. dödligheten i sjukdomar som hälso- och sjukvården kan påverka förloppet av, används ofta som en indikator på hälso- och sjukvårdens resultat och kvalitet. Ett flertal internationella jämförelser har publicerats som visar på skillnader i åtgärdbar dödlighet mellan olika länder. Den åtgärdbara dödligheten i Sverige har som regel tillhört de lägsta vid jämförelser inom Europa och OECD. Skillnaderna mellan länderna har dock minskat och de svenska dödstalen är i de senaste internationella jämförelserna på en position i mitten av OECD-länderna. I ett aktuellt EU-finansierat projekt uppdateras nu metoden att studera åtgärdbar dödlighet.