Samarbete i Europa - specialiteten i socialmedicin gäller i hela EU! - Westerling, Ragnar (Socialmedicinsk tidskrift, 2010)
Socialmedicin är den svenska specialitet som ingår i EU:s förteckning över erkända medicinska specialiteter i folkhälsa. EU:s direktiv innebär att en specialist som utbildas inom ett EU-land med automatik erkänns som en specialist i andra EU-länder. UEMS (European Union of Medical Specialists) organiserar de europeiska läkarförbundens arbete med specialitetsfrågor inom EU-området. UEMS sektion för folkhälsa (Public Health) har utformat en lista över de kompetenser som är gemensamma för medicinska specialister i folkhälsa i Europa och riktlinjer för hur specialistutbildningen skall organiseras, som överensstämmer med de svenska kraven. För att uppnå europeisk standard skulle dock antalet specialister i socialmedicin behöva utökas och specialiteten behöver få tydligare uppdrag och organisation i den svenska hälso- och sjukvården. The Swedish medical specialty Social Medicine is listed in the EU list of recognized medical specialties in Public Health. According to EU directives a specialist in Public Health from one EU country is automatically recognized as a specialist in another country. UEMS (European Union of Medical Specialists) organizes the work of the medical associations with speciality issues in the EU countries. UEMS section for Public Health has developed a list of competencies that would be applied for medical specialists in Public Health in Europe and directives for the organization of the specialist training, which are in accordance with Swedish rules. However, in order to achieve European standard the number of specialists must be increased and the mandate and organization of the specialty in Swedish health care must be clearer.