“Att våga bry sig och vara med i det samhälle vi lever i, det är större än att följa lagen.” : - Detaljhandlares perspektiv på tillgänglighetsbegränsning av tobak - Warne, Maria; Dahlqvist, Heléne; Tjulin, Åsa (Socialmedicinsk tidskrift, 2021)
Detaljhandlare har en viktig roll i det tillgänglighetsbegränsande arbete som är en del i den tobaksprevention som omfattar minderåriga. Tidigare forskning visar att arbetet med tillgänglighetsbegränsning är komplex. Syftet med studien var att få ökad kunskap om detaljhandlares syn på sin roll och sitt ansvar i lokalsamhället för att begränsa ungdomars tillgång på tobak. Sju detaljhandlare intervjuades. Materialet analyserades med en manifest innehållsanalys. Resultatet visar att detaljhandlarna lyfter fram sitt ansvarstagande när det gäller lagefterlevnad vid försäljning, medan både ansvarstagandet och vilken roll de ska ta vid langning är mer problematisk. Detaljhandlarna berör aspekter som ligger bortom lagefterlevnad, ett engagemang för den plats de verkar inom. Samverkan och samsyn behövs mellan olika aktörer i lokalsamhället. För att forma detta efterfrågar handlarna stöd från kommunen, och ett annat stöd än vad som nu ges.