Pandemimannen. Genusanalyser av Folkhälsomyndighetens affischserie för barn och unga under covid-19-krisen - Johansson, Joakim (Socialmedicinsk tidskrift, 2022)
Syftet är att ur ett genusperspektiv analysera den affischserie med information om covid-19 som Folkhälsomyndigheten publicerade år 2020 och som vänder sig särskilt till barn och ungdomar. Uppmärksamhet ägnas åt i vad mån den information som förmedlas innebär öppningar mot förändrade, alternativa och mer hållbara manligheter. Teoretiskt avstamp tas i kritiska studier av män och maskuliniteter och postkolonial feministisk teori. Metoden som används är en variant av diskursanalys. Studien visar att affischserien inrymmer flera öppningar mot förändrade, alternativa, mer hållbara former av maskulinitet. Vita män framställs som bärare av en önskvärd omsorgsorienterad manlighet, och sådan manlighet görs delvis även öppen för icke-vita män. Samtidigt finns i affischserien också öppningar mot rasifiera(nde) nykoloniala diskurser om invandrarmannen som problem för jämställdheten.