Diskurser om pandemin och vaccinering i svensk nyhetsmedia - Lövenmark, Annica; Stier, Jonas; Blomberg, Helena (Socialmedicinsk tidskrift, 2022)
I denna studie identifieras vilka diskurser som dominerat talutrymmet i svensk nyhetsmedia när det gäller pandemin och vaccinering. Data från Mediaarkivet analyserades utifrån hur språket används för att forma diskurser och samhällets medborgare. Nyhetsmedia använder retoriska resurser som väcker känslor; rädsla, solidaritet och ansvar. De identifierande diskurserna; Kriget mot världens osynliga fiende, I solidaritetens namn, I förnuftets kölvatten och Mot en ny värld? innehåller även metaforer som retoriska resurser med en dominans av krigsmetaforer. De medborgare som hävdar att de kan tänka och agera förnuftigt på egen hand, utan att styras av rädsla och rådande diskurser, framställs som obildade och egoistiska och får sällan talutrymme inom traditionell nyhetsmedia. De oönskade rösterna tystas och förpassas till alternativa kanaler och plattformar med allvarliga konsekvenser för åsiktsfrihet och det demokratiska samtalet i samhället.