Förändringar av oro, psykisk hälsa och förtroende för samhällsfunktioner under Covid-19 - Kerstis, Birgitta; Lindberg, Daniel (Socialmedicinsk tidskrift, 2022)
Syftet var att beskriva människors oro, psykisk hälsa och förtroende för samhällsfunktioner under covid-19 i relation till kön och ålder, utifrån två datainsamlingar; april–maj, 2020 och februari-mars, 2021. Kvinnorna skattade mer rädsla än männen, gällande att själv eller någon nära anhörig skulle bli allvarligt sjuk eller få ekonomiska konsekvenser till följd av covid-19. Unga vuxna skattade mer psykiska besvär vid båda mättillfällena jämfört med de andra åldersgrupperna. Förtroende för samhällsfunktioner minskade vid andra undersökningen oavsett kön. Kvinnorna hade dock högre förtroende än männen. Förtroendet minskade för samtliga åldersgrupper, men var högst hos de äldre. Kunskaper om hur gruppers oro, psykiska hälsa och förtroende påverkas är viktiga för att identifiera riskgrupper, samt att utveckla anpassade stödinsatser till de med störst behov vid eventuella kommande kriser.