Individ- och familjeomsorgen - lägesrapport 2003 - Bergström, Eva; Thulin, Ann-Britt (Socialmedicinsk tidskrift, 2014)
Individ- och familjeomsorgens verksamhetsområde omfattar socialt arbete som bedrivs enligt Socialtjänstlagen (SoL), Lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM), Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) och föräldrabalken (FB), i kommunens egen regi eller med kommunal fi nansiering. Det är vanligen organisatoriskt skiljt från äldreomsorg och handikappomsorg, liksom från kommunalt socialt arbete som bedrivs utanför socialtjänsten, t.ex. inom skolan.