Storleken betyder inte allt - Lundbäck, Mattias (Socialmedicinsk tidskrift, 2016)
Svenska sjukhus är bland de största i världen, trots att Sverige är ett litet och glest befolkat land. Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg är inte bara störst i landet, utan också ett av världens absolut största sjukhus. Mot bakgrund av detta är det intressant att undersöka sambandet mellan storlek, effektivitet och kvalitet för sjukhus. Det visar sig, när man studerar litteraturen, att det är svårt att hitta tydliga stordriftsfördelar. Ett visst samband finns förmodligen mellan enskilda läkares operationsvolym och kvaliteten, men det är svårt att hitta motsvarande samband för sjukhus. Ett problem i sammanhanget är att tillgängliga mått på produktivitet ofta inte tar hänsyn till alla skillnader i patientsammansättning. Detta gör att de slutsatser som man kan dra av internationell forskning på området bör omgärdas med vissa förbehåll. Några stora och generella stordriftsfördelar går dock inte att påvisa med dagens mätmetoder.