Det familjehemsplacerade barnet som rättighetsbärare. En utgångspunkt i det sociala arbetet med barn och ungdomar. - Mattsson, Titti (Socialmedicinsk tidskrift, 2014)
Kunskap om och förståelse för det mänskliga rättighetsperspektivet är centralt i arbetet med utsatta samhällsgrupper. Dels är det frågan om vikten av att hjälpa den enskilde att tillvarata sina grundläggande rättigheter, dels rör det vikten av att tillse att man som handläggare/vårdgivare, med därtill knutna maktbefogenheter, inte kränker den enskildes grundläggande rättigheter. Kunskap om de dokument som formulerar de mänskliga rättigheterna är därför betydelsefullt på flera sätt för den som arbetar med familjehemsplacerade barn. Här finns en rad olika internationella dokument att beakta för personer verksamma inom den sociala barnavården, från allmänna rättighetskataloger till regelverk som är tillämpliga särskilt för familjehemsvården. I artikeln belyser jag fem dylika dokument som avser att tillgodose det familjehemsplacerade barnets rättstrygghet.