Att få ökade kunskaper om egenvård skapar trygghet och behovet av sjukvård minskar – Erfarenheter från Mångkulturella projektet i Örebro - Bandh, Helena; Bergström, Görel; Brorson, Marie; Levin, Margareta; Wätterbjörk, Inger (Socialmedicinsk tidskrift, 2014)
• Våren 2003 startade Örebro läns landsting ett projekt vars syfte är att förebygga ohälsa genom att ge människor från andra kulturer ökade kunskaper om den egna hälsan. • Detta sker genom olika aktiviteter av en arbetsgrupp, bl.a. undervisning på Svenska För Invandare (SFI) om olika ämnen: hur sjukvården fungerar, egenvårdsråd, smärta/smärthantering/fysisk aktivitet, tobak och första hjälpen. I SFI-undervisningen ingår även kvinnogrupp och ”föräldragrupp”. Den hälsoundersökning som erbjuds personer som nyligen har anlänt till Sverige utförs på mottagningen, vilken även är öppen två eftermiddagar i veckan för drop in. • Arbetsgruppen ingår även i ett Utredningsteam tillsammans med olika enheter från kommunen.