Kvinnlig könsstympning som kulturspegel ? Forskningsresultat i ett ursprungsland och i Sverige efter immigration - Berggren, Vanja (Socialmedicinsk tidskrift, 2014)
I ett nyligen avslutat forskningsprojekt om kvinnlig könsstympning efter immigration dras slutsatsen att mötet med omskurna kvinnor kan förbättras inom svensk mödravård samt att mer forskning behövs med fokus på flickor som riskerar att bli utsatta för den uråldriga sedvänjan. I parallellt genomförd Sudanbaserad forskning framkom en komplex beslutsprocess där det ofta var de äldre kvinnorna som fattade beslutet, och inte som tidigare beskrivits, enbart inte männen. I en klinisk studie i projektet konstaterades 61% prevalens av reinfibulation, en tidigare inte mycket uppmärksammad sekundär form av stympning efter förlossning. Intervjustudier visade att de vanligaste motiven var socialt tryck från kvinnliga anhöriga samt förväntad manlig sexuell tillfredställelse. Hederskultur, matriarkat i ett patriarkaliskt sammanhang och paternalistiska barnmorskor är aspekter som diskuteras. Artikeln avslutas med en reflektion kring om vi i västvärlden kan lära något om vår kultur, ur mötet med det annorlunda.