Varför avbryter HIV-patienter sin behandling? - Unge, Christian; Olov Pehrson, Pehr; Ekström, Anna-Mia (Socialmedicinsk tidskrift, 2014)
Våren 2005 genomfördes intervjuer med sju patienter på Karolinska sjukhuset, Huddinge, som på eget eller läkares initiativ avbrutit sin HIV-behandling. Data visade att de viktigaste orsakerna till avbrottet var fysiska biverkningar, tabletternas negativa inverkan på vardagen samt rädsla för att ta tabletterna öppet. Läkaren ansågs även utgöra ett viktigt stöd i beslutet, även för de patienter som själva tog initiativ till avbrott.