Hälsosystem och HIV/AIDS-behandling - möjligheter och utmaningar - Thorson, Anna (Socialmedicinsk tidskrift, 2014)
Ambitionen att radikalt öka antalet individer som globalt har tillgång till behandling av HIV/AIDS med antiretrovirala läkemedel har resulterat i en stor mängd biståndsinsatser. I avsaknad av forskning och utvärdering avseende så storskaliga behandlingsinitiativ förs en internationell diskussion rörande de potentiella risker det stora inflödet av pengar kan innebära för svaga hälsosystem och vilka effekter på HIV/AIDS-epidemin som kan förväntas. Artikeln presenterar en genomgång av forskningsresultat och debatt, identifierar angelägna forskningsområden och konkluderar att expansion av forskning och utvärdering bör ske i lika snabb takt som upptrappningen av bromsmedicinprogram och inflödet av pengar.