Stressrelaterad psykisk ohälsa – hur ser problemet ut? - Glise, Kristina (Socialmedicinsk tidskrift, 2007)
Långtidssjukskrivningar på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa ökar i Sverige sedan mitten av 1990-talet. Förhållanden på arbetsplatser, den sociala situationen och individuella faktorer är väsentliga för utvecklingen. Vanliga stressymtom är trötthet/utmattning, sömnstörningar, smärtor, koncentrations- och minnesstörningar, ångest och nedstämdhet samt olika kroppsliga problem. Fortsätter stressen kan ett utmattningssyndrom utvecklas. Rätt diagnos är centralt för rätt behandling som innebär hjälp att minska belastningen och öka sina resurser. Möjlighet till återhämtning, stöd till livsstilsåtgärder och arbetsanpassning är också viktigt. Rehabiliteringen kan ta upp till flera år. Förebyggande åtgärder och att fånga upp personer med ökad risk för stressrelaterad ohälsa är viktigt.