Ökar lågt beslutsutrymme i arbetet risken för stroke? - Toivanen, Susanna (Socialmedicinsk tidskrift, 2007)
Psykosocial arbetsmiljöforskning har en lång tradition i Sverige. Redan på 80-talet visade svenska studier att psykosociala belastningar såsom höga psykologiska krav och/eller lågt beslutsutrymme ökar risken för hjärtinfarkt. Ifall psykosociala arbetsmiljöbelastningar även ökar risken för stroke (slaganfall) vet vi däremot mindre om eftersom mycket få studier har fokuserat på detta. I denna totalpopulationsstudie baserad på registerdata undersöktes om graden av beslutsutrymme i arbetet påverkar risken att drabbas av stroke. Resultaten tyder på att lågt beslutsutrymme kan öka risken för stroke (hjärninfarkt eller hjärnblödning). Dessutom tycks kvinnor med lågt beslutsutrymme ha en högre risk för hjärnblödning än män. Research on psychosocial work environment has a long tradition in Sweden. Already in the early 1980s Swedish studies showed that psychosocial exposures such as high psychological demands and/or low job control increased the risk of myocardial infarction. Whether psychosocial exposures increase the risk of stroke is less clear as only a few studies have focused on stroke as a specific CVD outcome. This study, based on total population register data, investigated the impact of job control on the risk of incident stroke, and examined whether the impact varied as a function of gender. The results suggest that low job control increases the risk of stroke (intracerebral hemorrhage or cerebral infarction). Women in occupations with low job control had a higher risk of intracerebral hemorrhage than men. Keywords: Job Exposure Matrix, Cohort Study, Occupational Epidemiology, Stroke