Civila samhället och utsatta medborgare – hemlöshet som exempel - Olsson, Lars-Erik (Socialmedicinsk tidskrift, 2008)
Det finns en utbredd föreställning om att välfärdsstaten omfattar alla medborgare. Utgår man från portalparagrafen i socialtjänstlagen så är också det samhällets – läs statens eller lokalstatens ambition: ”Samhällets socialtjänst ska på demokratins och solidaritetens grund främja människornas ekonomiska och sociala trygghet jämlikhet i levnadsvillkor, aktiva deltagande i samhällslivet”. Det utgör det offentliga samhällets ambition. Forskningen vid Ersta Sköndal högskola visar att bilden är mycket mer komplex och att när vi betraktar de mest utsatta grupperna i Sverige ser bilden mer komplicerad ut.