Från ett Ankare till stjärnhimlen – så gör vi i mottagandet av ensamkommande flyktingbarn i Skellefteå - Åhdén, Pär (Socialmedicinsk tidskrift, 2014)
En historisk beskrivning inleds om Skellefteå kommuns aktivitet och engagemang samt ansvar för den svenska flyktingmottagningen. Idag finns fem grupphem för ensamkommande flyktingbarn i kommunen. Personalen jobbar utifrån ett salutogent perspektiv med devisen ”Du är kapabel och har förmågor, Du kan ta ansvar och vi förväntar oss att Du tar ansvar – vi litar på Dig”. Resultat på de totalt 94 ungdomar som mottagits visar att personalens förhållningssätt ger resultat. Sextiofyra ungdomar har stannat i Skellefteå och 30 har flyttat till annan kommun. Sjuttio ungdomar studerar, 16 arbetar, fem är föräldralediga och tre har ännu inte valt inriktning.