Temaledare: Dyslexi - ett allvarligt handikapp - von Euler, Curt (Socialmedicinsk tidskrift, 1997)
Att trots i övrigt goda intellektuella resurser ha svårt eller mycket svårt att lära sig läsa och skriva är i dag ett betydligt svårare handikapp än det tidigare varit. På arbetslivets och samhällets alla områden ställs nu allt högre krav på skriftspråklig kompetens. Hur tar vi hand om och hjälper dem som har detta handikapp? Hur utnyttjas befintlig kunskap och beprövad erfarenhet för att ge dem möjligheterna att övervinna sina svårigheter? Det är en fråga om allas rätt och möjlighet att få del av och aktivt engagera sig i samhällslivet - det är en fråga om demokrati. Svenska Dyslexistiftelsen har fått erbjudandet att göra detta temanummer omkring dyslexiproblemet. Flera av dess ledamöter medverkar med artiklar som berör olika aspekter av detta komplexa problem.