Psykiatrisk sjukdomsbild hos psykiskt långtidssjuka personer i Västmanland - Rangford, Åsa; Lindström, Leif (Socialmedicinsk tidskrift, 1997)
För att öka kunskaperna om psykiskt långtidssjukas livssituation har under 1990-talets början en grupp psykiskt långtidssjuka i Västmanland intervjuats. I artikeln redovisas resultat från läkarbedömningen, bestående av en studie på 113 journaler och en intervjudel där 92 patienter deltog. I journalstudien framkom låg ålder vid första kontakt med psykiatrin och hög frekvens av tvångsvård inom psykiatrisk långtidsvård. Diagnostiskt dominerar psykotiska tillstånd, men även en stor grupp med personlighetsstörning, oftast dömda till vård, identifierades. Mest framträdande är dock det faktum att denna patientgrupp har en fortsatt mycket tät kontakt med psykiatrin. Av hela gruppen vårdades 55 % inom sluten vård vid intervjutillfället, som var mellan tre och 15 år efter sjukdomsdebuten medan ytterligare 34 % hade kontakt med psykiatrisk öppenvårdsmottagning