Att vara anhörig - med speciell fokus på föräldrar - till psykiskt långtidssjuka personer - Andersson, Kristina; Östman, Margareta (Socialmedicinsk tidskrift, 1997)
Situationen för anhöriga till psykiskt långtidssjuka har varit otillräckligt uppmärksammad. Artikeln redovisar resultat från intervjuer med anhöriga till psykiskt långtidssjuka i Västmanland. Speciellt fokus har lagts på föräldrar till psykiskt långtidssjuka vuxna. Syftet har varit att belysa anhörigas situation, delaktighet i och synpunkter på vården. Av resultaten framgår att samtliga anhöriga upplevde någon form av börda, smärta eller påfrestning. Den anhörige hade tät kontakt med sin långtidssjuke närstående. Mer än hälften av föräldrarna hade svårt att orka med att se sin sjuke sons eller dotters liv bli/ vara begränsat. Två femtedelar av de anhöriga upplevde utifrån situationen med en sjuk närstående behov av hjälp och stöd från psykiatrin