Trafikskadade barn och ungdomar riskerar kvarstående psykiska och psykosociala problem - möjliga riskfaktorer - Olofsson, Eva; Bunketorp, Olle; Andersson, Anna-Lena (Socialmedicinsk tidskrift, 2012)
Syfte: Undersöka förekomsten av och riskfaktorer för psykiska och psykosociala problem hos barn efter trafikskador. Patienter och metod: Sjukhusdata analyserades för 292 trafikskadade barn, 0-15 år gamla. Föräldrar besvarade en enkät 12-20 månader efter olyckan. Resultat: Psykiska och psykosociala problem rapporterades för 22 % av barnen. Fysiska problem, förälder med utländsk härkomst, behandling i sluten vård, skadad som fotgängare eller av motorfordon ökade sannolikheten för psykiska problem. Huvudskador ökade sannolikheten för psykiska problem i undergruppen utan fysiska problem. Slutsats: Psykiska och psykosociala problem efter trafikskador är inte relaterade till skadornas svårighetsgrad och riskerar att förbises. Riktlinjer för tidig identifikation och uppföljning av barn i riskzonen bör införas.