Remaledare: Tumörsjukdomar hos barn - psykosociala aspekter - Kreuger, Anders (Socialmedicinsk tidskrift, 1997)
Detta är ett temanummer kring psykosociala aspekter på tumörsjukdomar hos barn. Barn med cancer är en växande grupp av barn eftersom alltfler överlever sin sjukdom. Många barn har upplevelser och ibland resttillstånd som det är viktigt att vårdpersonalen har kunskaper om och som berör många professionella grupper. Med detta nummer vill vi ge en inblick i problematiken kring cancersjukdomarna hos barn. Utredning och behandling av barn med cancer innebär högt ställda krav på en i alla avseenden perfekt fungerande sjukvård som berör stora delar av det medicinska fältet. Men det gäller också krav på en fungerande omvårdnad och på stöd och engagemang från familj och omgivning och inte minst från samhället i stort. Detta är viktigt att hålla i minnet idag då resurserna blir begränsade av sparkraven inom sjukvården.