Psykiatrisk epidemiologi som kvalitets utveckling : En utmaning för forsknings- och utvecklingsarbete landsting och kommuner - Westrin, Claes-Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 1997)
Kritiska moment i vårdens kvalitetsarbete är om rätt frågor ställes och om frågorna tacklas på rätt sätt. För att bemästra dessa problem krävs en kombina tion av kvalitetsarbete och forskning. Här finns behov att bredda och fördjupa teori - och metodutvecklingen, alltså klassiska uppgifter för forskning. Förbättrade insikter om hur vården fungerar förutsätter ett lokalt och regionalt FoU-arbete. Grundvalen bör vara analyser av hur vårdbehovet för hela befolkningen tillgodoses - en hälso- och sjuk-vårdsforskning i ett epidemiologiskt perspektiv. Följande artikel är ett försök att skissera förutsättningarna på det psykiatriska området. Artikeln är en bearbetning av en föredrag vid invigningen av forskningslokaler vid Regionsjukhuset i Örebro