Vad ger lycka i Ukraina? - Karlsson, Magnus; Wilderäng, Lena (Socialmedicinsk tidskrift, 2025)
Tre år in i Rysslands pågående invasionskrig uppger nästan två tredjedelar av ukrainarna att de är mycket eller ganska lyckliga. Hur kan det förstås? Här diskuteras resultatet i relation till beredskap, trygghet, tillit och medborgerligt engagemang. En underliggande fråga är vilka lärdomar som Sverige kan dra av erfarenheterna som gjorts i Ukraina. Till grund för presentationen ligger två nationella studier, en i Sverige och en i Ukraina, som genomförts inom ramen för ett större forskningsprojekt (CivKris) som fokuserar civilsamhället i kris och ytterst i krig. Resultaten visar på samband som i vissa delar påminner om varandra och i andra delar skiljer sig åt mellan Ukraina och Sverige.