Rättsliga aspekter på arbetsoförmåga p g a sjukdom - Westerhäll, Lotta (Socialmedicinsk tidskrift, 1997)
Sjukdom och arbetsoförmåga är de två grundläggande begrepp som bygger upp sjukförsäkringar både i Sverige och i alla andra länder som har en sjukförsäkring som har till uppgift att kompensera ett inkomstbortfall. I många europeiska länder är sjukförsäkringen och arbetsskadeförsäkringen de äldsta försäkringsformerna. Tillkomsten av dem hänger ihop med den sociala trygghet som den förvärvsarbetande befolkningen måste tillförsäkras för att trygga tillgången på en fungerande arbetskraft. På grund av begreppens fundamentala karaktär har man ofta upplevt dem som självklara. Om man studerar tillämpningen av sjukförsäkringen under de tre senaste decennierna, kan man notera, att man låtit begreppen få ett skiftande innehåll allt efter konjunktursvängningarna. I ekonomiska nedgångsperioder har man "zoomat in" kretsen av ersättningsberättigade, och i ekonomiskt goda tider har man vidgat kretsen, utan att lagtexten på något sätt ändrats. Detta har medfört en bristande rättssäkerhet för den enskilde. Genom att det försäkringsrättsliga innehållet i begreppen sjukdom och arbetsoförmåga har fluktuerat, har detta också kommit att påverka den enskildes rätt till rehabilitering. Det är därför viktigt att det rättsliga innehållet i begreppen utreds, eftersom det har stor betydelse för hela rehabiliteringssituationen.