Att ge röst åt klienten: Rehabilitering i ett handlingsperspektiv - Berglind, Hans (Socialmedicinsk tidskrift, 1997)
En rad tidigare undersökningar visar att sambandet mellan "objektiva" mått på sjuklighet och arbetsoförmåga är mycket svagt. Subjektiva mått, dvs individens uppfattning om sin egen hälsa, visar ofta högre samband med arbets(o)förmåga. Artikeln utgör en plädering för att man i förtidspensionsärenden ska lyssna mer på klienten än vad som idag är fallet på Försäkringskassan. Klientintervjuer som bygger på ett handlingsteoretiskt perspektiv kan vara till god hjälp för att bättre förstå den försäkrades situation