Mätbara effekter av arbetslivsinriktade rehabiliteringsåtgärder? - Engström, Lars-Gunnar (Socialmedicinsk tidskrift, 1997)
Efter den omfattande satsningen på arbetslivsinriktad rehabilitering som kom till stånd i och med rehabiliteringsreformen 1991 har rehabiliteringens effekter på individens arbetsförmåga varit föremål för diskussion. Metodproblemen för sådana effektstudier är påfallande bland annat p g a den selektion av klienter som sker på försäkringskassan. I följande artikel presenteras en metod som försöker kompensera för selektionseffekter. Preliminära resultat pekar på att positiva effekter av den arbetslivsinriktade rehabiliteringen på individens arbetsförmåga finns men med viss hänsyn tagen till de definitioner på resultatmått som använts i studien