Hjälpbehov hos hemmaboende mycket gamla: En totalundersökning - Sundström, Gerdt (Socialmedicinsk tidskrift, 1997)
Våren 1996 undersöktes alla de äldsta hemmaboende (80+) i ett stadsområde och i glesbygd i Jönköpings kommun. Denna är i stort sett representativ för riksgenomsnittet i ålders- och hushållsstruktur samt i äldreomsorgens omfattning och inriktning. Man fann inte - ännu - några större problem för de äldre, vare sig i kommunens eller landstingets ansvarsområde. Samverkan dem emellan verkar också fungera ganska väl. Frågan är dock om det går så länge till: kommunen förbereder nedskärningar och redan nu avstår cirka en fjärdedel av de äldsta från hemhjälp därför att den är för dyr