Att göra som man bör eller göra som man gör : Sjuksköterskeutbildningen som exempel på socialt lärande - Mogensen, Ester (Socialmedicinsk tidskrift, 1997)
Sjuksköterskeutbildningen har genomgått många förändringar under senare årtionden. Lärlingssystemet är sedan länge ur bruk, studenter tar numera allt mer eget ansvar för sitt lärande. I denna artikeln diskuteras yrkeslärande med utgångspunkt från en studie av sjuksköterskeutbildningens kliniska/verksamhetsförlagda avsnitt. En central fråga är hur själva lärandet går till. Vilket inflytande har det praktiska lärandet och den kliniska miljön, och hur definieras sjuksköterskans kunskapsområde? Socialt lärande och social representation används som begrepp för att bidra till en djupare förståelse av utbildningsprocessen