Jämlikhet och hälsa: Några reflektioner runt den sociala dimensionen i ett internationellt perspektiv - Petersson, P Owe (Socialmedicinsk tidskrift, 1996)
Alla 'stora' internationella organisationer - FN, Världsbanken, WHO, Europarådet och Europeiska Unionen - har fört upp den sociala dimensionen på dagordningen. EU's sociala dimension betonar betydelsen av social småskalighet som stöd och hjälp för den enskilde individen. Denna närhetsprincip knyter an till traditionen i allt socialt arbete. Det finns ofta ett nära samband med just kurators sätt att arbeta och den enskilda människans behov av hjälp, stöd och tröst. Kuratorn kan medverka till att bryta den onda cirkel som går från sociala problem till ohälsa.