Att möta kvinnor som varit utsatta för sexuella övergrepp: Erfarenheter från öppenvårdspsykiatrin - Landberg, Märit (Socialmedicinsk tidskrift, 1996)
Inom den psykiatriska divisionen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala finns en grupp av 11 kuratorer som utgör kontaktpersonen för kvinnor i akut kris efter en våldtäkt eller våldtäktsförsök. I följande artikel redovisas erfarenheter från detta arbete där alltfler kvinnor nu också kommer och talar om övergrepp de varit utsatta för under tidigare skeden i sitt liv. Författaren understryker behovet av att i alla vårdutbildningar innefatta baskunskaper om sexuella övergrepp och dess konsekvenser för kvinnan.