Alkoholberusning och fylleriförseelser hos ungdomar: En undersökning från 1980-talets Umeå - Lindström, Anna; von Knorring, Anne Liis (Socialmedicinsk tidskrift, 1996)
Följande artikel redovisar en undersökning av förekomsten av alkoholberusning 1980-1989 hos ungdomar upp till 18 år i Umeå. Informationen bygger främst på data från sjukhusjournaler och polisens LOB-rapporter. (Uppgifter från Socialförvaltningen hade inte den tillförlitlighet att de kunde användas). Av de registrerade ungdomarna var 20% unga flickor. 13% av flickorna och 14% av pojkarna hade upprepade kontakter med myndigheterna på grund av berusning. I sjukhistorien fanns för 77% av flickorna och 53% av pojkarna psykosociala problem redovisade. Jämfört med Stockholm och Sverige i allmänhet hade Umeå den högsta registrerade frekvensen av alkoholberusning för båda könen. Den högsta andelen fanns hos pojkar i 18-19-årsåldern där så många som 50/1000 innevånare var registrerade hos polisen.