Känslan av sammanhang - ett centralt begrepp i hälsoforskning - Cederblad, Marianne; Hansson, Kjell (Socialmedicinsk tidskrift, 1996)
Vid studiet av psykisk hälsa tycks begreppet känslan av sammanhang och dess mätinstrument KASAM vara värdefullt. I två grupper demonstreras höga positiva korrelationer med olika mått på positiv psykisk hälsa och livskvalitet samt höga negativa korrelationer med mått på psykisk ohälsa. Positiva samband mellan KASAM och de personliga egenskaperna optimism, förmåga att styra sitt liv och social talang påvisas. Ungdomar som upplever närhet och samhörighet i sina familjer rapporterar högre känsla av sammanhang än de, som upplever mycket kaos, isolering och konflikter.