"Handplockad personal med änglalikt tålamod" - en nödvändighet? - Åkerström, Malin (Socialmedicinsk tidskrift, 1996)
Den amerikanska socioligen Howard Becker har i ett antal arbeten skrivit om hur ett starkt engagemang kan följa av en tillfällig involvering i en aktivitet. Ofta antar man kanske det motsatta: att motivation är ett villkor - en orsak till involvering. I en studie av en nybildad hjärnskadeavdelning presenterades vikten av att anställa särskilt intresserad personal. Det visade sig emellertid att även de som var klart tveksamma anställdes. Trots sina tvivel beskrev de efter något år sitt arbete och sin avdelning med stort engagemang. Motivation kan alltså födas - genereras - under ett förlopp, så att motivation snarare ter sig som ett resultat av olika handlingar, aktiviteter och relationer som etablerats, än som startpunkten för dessa.