Offer för trafikonykterhetsbrott - Zingmark, Doris (Socialmedicinsk tidskrift, 1996)
Sambandet mellan alkoholpåverkan och trafikolyckor är väl dokumenterat (1,2,3,4). Under 1992 omkom i Sverige 101 personer i alkoholrelaterade trafikolyckor (SCB, 1993). Samma år skadades 460 personer svårt och 941 lindrigt av samma orsak. Vid varje olycka där den vållande varit alkoholpåverkad finns ett eller flera brottsoffer. Artikeln redovisar resultat från en pilotstudie 1993, där brottsoffren redogör för reaktioner och konsekvenser av olyckorna.