Sociala skillnader i ohälsa - ett bestående problem? - Rosén, Måns (Socialmedicinsk tidskrift, 1996)
Sociala skillnader i sjuklighet och dödlighet har funnits i alla länder och i alla tider. Från vaggan till graven märks dessa sociala skillnader, men de varierar övertiden och från sjukdom till sjukdom, mellan män och kvinnor och mellan olika regioner. Två tredjedelar av svenska landstingspolitiker anser att jämlikhet är ett viktigt mål. Det räcker därför inte bara med att konstatera att ojämlikheter finns och inte är acceptabla, vi måste få mer kunskap om de underliggande orsaksmekanismerna och politikerna måste vara beredda att gå från ord till handling.