Invandrare och vård vid demenssjukdom: Kommunikation, interaktion och relation i vårdarbetet mellan vårdare och finska invandrare med demenssjukdom - Ekman, Sirkka-Liisa Ekman (Socialmedicinsk tidskrift, 1996)
Vid en vårdsituation är kommunikation och samspel nödvändiga för att relationen mellan vårdare och patient ska fungera. Detta kan dock vara svårt om patienten är invandrare och har en demenssjukdom eftersom sjukdomen försvårar kommunikationen på det andra, senare inlärda språket (i detta fall svenskan). Min forskning bland finska invandrare har visat att de måste ha vård på sitt modersmål för att uppleva trygghet i sin vardag.