Stockholms judiska åldringsvård: - exempel på vad minoritetsgrupper kan göra - Frankel, Greta (Socialmedicinsk tidskrift, 1996)
Äldrevården efterlyser lösningar på hur den bäst kan tillgodose vårdbehoven hos det växande antalet äldre invandrare. Denna artikel skildrar tillblivelsen av det judiska servicehuset och sjukhemmet i Stockholm som exempel på de lösningar som en minoritetsgrupp har åstadkommit genom privata initiativ i samverkan med kommunalt stöd . Artikeln sammanfattar rapporten "Det judiska hemmet - en boning för själen" som ingåri det SFR-stödda forskningsprojektet "Åldrandets kultur'' vid Institutet för folklivsforskning och Forsknings- och Utvecklingsbyrån vid Stockholms Socialförvaltning. Rapporten baseras i huvudsak på källmaterial rörande hemmens tillkomst samt på intervjuer och observationsstudier som genomfördes under perioden 1993-1995.