Organisatoriska stigar och praktiskt medvetande: - språkliga verktyg för ledarskap och förändringsarbete - Hellqvist, Anders (Socialmedicinsk tidskrift, 1996)
Organisationer är sociala system som i en djupare mening är omöjliga att överblicka. Ändå är det just dessa organisatoriska helheter som skall förstås och styras av de som fått ansvaret att leda. I den här artikeln ska jag försöka erbjuda ett språkligt verktyg för att hantera detta dilemma genom att fokusera organisationers tendens att utveckla rutiner. Orsaken till de problem som ofta uppstår när en sjukvårdsorganisation ska förändras behöver inte vara de anställdas brist på flexibilitet, vilket ofta antas. I stället kan inarbetade och på många sätt effektiva rutiner ligga bakom problemen. En slutsats är att ledarens roll är central i tider då organisationen tvingas utveckla nya rutiner.