Distriktsköterskans patientrelaterade arbetsuppgifter - Ehnfors, Margareta; Nordstrand, Kerstin (Socialmedicinsk tidskrift, 1995)
Den strukturutveckling som skett i det svenska samhället inom hälso- och sjukvården har medfört organisationsförändringar och påverkat arbetets innehåll också för distriktssköterskan. Ett forsknings- och utvecklingsarbete genomfördes 1994 bland distriktssköterskor och sjuksköterskor inom landstingets och kommunens öppna primärvård (nedan kallad primärvården) i två kommuner i västra Sverige. Arbetet var ett försök att inom primärvården pröva användbarheten av en modell för dokumentation av omvårdnad (den s k VIPS-modellen) som i andra studier prövats med gott resultat inom olika specialiteter av sluten vård. Huvudresultaten från studien presenteras i denna artikel.