Prevention i primärvården - Svärdsudd, Kurt (Socialmedicinsk tidskrift, 1995)
I denna artikel ges en översikt över preventionens plats i primärvårdens arbete från provinsialläkarorganisationens dagar fram till idag. Synen på vilken prioritet preventions- och hälsovårdsarbetet ska ha gentemot den kurativa medicinen har varierat från tid till annan. Vårdorganisationens utformning har inte alltid matchat personalens och politikernas ambitioner på området.