Var står forskningen idag? Om den sociala handikappforskningens möjligheter och begränsningar - Söder, Mårten (Socialmedicinsk tidskrift, 1995)
En viktig uppgift för social forskning är att kritiskt granska invanda föreställningar och tankesätt. Denna granskning kompliceras av forskningens benägenhet att låsas fast vid vardagliga förståelseformer och praxis. Dessa problem blir speciellt tydliga i handikappforskning.I artikeln diskuteras tre fällor som hotar förstärka denna inlåsningstendens; utvärderingsfällan, den normativa fällan samt den samhällsideologiska fällan