Från psykodynamisk kristeori till copingbegrepp: En jämförande historik - Thernlund, Gunilla (Socialmedicinsk tidskrift, 1995)
Teorier och forskning om hur människor upplever och hanterar svåra upplevelser har skett parallellt längs flera linjer, som teorier om stress, kris, coping och etologi. Ofta har forskare inom ett område inte haft särskilt mycket kontakt med angränsande forskningsfält. Man har arbetat med olika modeller över samma skeende med vattentäta skott emellan. Nittiotalet har börjat kallas den postmoderna eran, med bl.a. större pluralism, vilket kan innebära att det börjar öppnas möjligheter till större integration mellan olika kunskapsområden. Det gör att vissa tankegångar kan få stöd från olika håll, medan andra idéer kanske behöver omprövas. Denna artikel är ett försök att belysa några olika teoretiska modeller över människans livskriser, framför allt psykodynamisk kristeori och copingteori.