Definition och aktualisering av copingbegreppet vid rehabilitering av patienter med kroniskt smärtsyndrom - Ektor-Andersen, John; Nymanson, Anders (Socialmedicinsk tidskrift, 1995)
När en patient söker hjälp för sin smärta behöver vi inte anta att detta i första hand beror på själva den negativa upplevelsen, utan att anledningen ofta ligger i att de sätt på vilket patienten sökt hantera sin smärta har lett fram till en ohållbar situation, t ex i form av inskränkningar av en mängd vardagsaktiviteter. Problemet är således ett hanterings problem och denna hantering benämns inom den kognitivt beteendeterapeutiska litteraturen för coping, med vilket menas individens sätt att vidmakthålla en inlärd reaktion. När det gäller copingstrategier vid kroniska smärttillstånd möter vi som regel de som syftar till att på kort sikt reducera det obehagliga i situationen, dvs smärtan och som ofta innebär vila, konsumtion av smärtreducerande läkemedel, passivitet. Även om dessa copingstrategier skulle fungera skapar de inget positivt i sig, enbart frånvaron av negativa upplevelser är inget positivt.