Informerat samtycke och placeboeffekt vid kliniska, randomiserade studier - Elander, Gunnel; Hermerén, Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 1995)
Det finns när det gäller medicinsk vård och forskning generellt tre uppgifter som alla är angelägna; 1) att man informerar patienter och inhämtar deras samtycke enligt Helsingforsdeklarationens principer, 2) att man randomiserar patienter vid kliniska studier enligt gängse vetenskapliga krav och 3) att man maximalt utnyttjar placeboeffekten. I denna uppsats diskuteras om, och i så fall i vilken utsträckning det går att förena dessa mål i olika situationer.