Vem har ansvaret för hälsan? - Nygren, Åke; Jensen, Irene; von Koch, Maria (Socialmedicinsk tidskrift, 1995)
I bedömningen av ett lands välstånd ingår hälsa som en viktig faktor. Vem har då ansvaret för hälsan? De yttre orsaker som kan tänkas påverka hälsan är många. Dessa orsaker kan påverkas av politiker, samhället, arbetsgivaren, sjukvården eller individen själv. Hälsa är ett komplext begrepp. En individ kan rent medicinskt vara helt utan tecken på sjukdom men ändå uppleva sig må mycket dåligt. En manifest sjukdom hos en annan individ behöver inte alls eller endast marginellt påverka det subjektiva välbefinnandet. Modern hälso- och sjukvård är inte bara att bota sjukdomar och förebygga skador utan även främja välbefinnandet. Hälso- och sjukvård är alla åtgärder som kan bidra till att en person mår och fungerar bättre oavsett hälsotillståndet rent medicinskt. I beskrivningen av hälsoläget i en befolkning bör därför förutom sjuklighet i medicinsk mening också ingå analyser av livsstil och levnadsvanor