Empowerment som strategi för förändring inom hälso- och sjukvård - Björling, Bam (Socialmedicinsk tidskrift, 1995)
Inom sjukvården bestäms och bedöms såväl forskning, vård, professionell kompetens samt bemötande av patienter till största delen med "gamla manliga glasögon" som viktigaste instrument. När dess mönster ska ändras baseras förändringsarbetet ofta på ideologi i stället för ökad effektivitet, på anklaganden och påståenden i stället för strategier som får såväl kvinnliga som manliga professionella grupper att se hur alla (de, patienter, hela verksamheten) tjänar på att de gamla galsögonen byts till nya genderglasögon. Glasögon som alltid ser "hur avpassat är detta för barn, kvinnor och män?" Det handlar idag om att få olika personalgrupper att vilja vilja förändring. När genderglasögonen genomsyrar vården på alla nivåer kommer verksamheten att effektiviseras långt över nuvarande sparkrav.